EPBD lll - Wat en hoe?

De Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III) is een richtlijn met als doel de energie-efficiënte van gebouwen te verbeteren waardoor het energieverbruik daalt. In Nederland is deze richtlijn in maart 2020 geïmplementeerd in de wet- en regelgeving. Het is opgenomen in het Bouwbesluit waardoor het vanaf dat moment een directe eis is geworden waaraan voldaan moet worden.

Binnen de EPBD III gaan de eisen over verschillende onderwerpen die onder te verdelen zijn in 3 grote pijlers:

  • Systeemeisen technische bouwsystemen;
  • Technische keuringen verwarmings- en aircosystemen;
  • Laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer. 
Binnen de eerste pijler in de EPBD III zijn diverse eisen waar een gebouw aan moet voldoen en waar Gydz bij kan ondersteunen.

Allereerst is er de eis dat men een bouwsysteem adequaat dimensioneert, installeert en inregelt. Om dit te “bewijzen” moet de installateur, of een adviseur, de energieprestatie van het systeem controleren en documenteren volgens een vastgesteld protocol. De documentatie hiervan moet men na oplevering aan de gebouweigenaar afgeven. Als onafhankelijk adviseur mag Gydz deze documentatie voor de EPBD III richtlijn opstellen.

Utiliteitsgebouwen met meer dan 290kW opgesteld vermogen moeten vanaf 1 januari 2026 ingericht zijn met gebouwautomatisering / controlesysteem (GACS) wat in staat is om:

  • Het energieverbruik permanent te controleren, analyseren en bij te sturen;
  • De energie-efficiëntie van het gebouw te toetsen, rendementsverliezen van bouwsystemen op te sporen en de beheerder te informeren over de mogelijkheden om dit te verbeteren;
  • De communicatie met verbonden technische systemen en andere apparaten in het gebouw mogelijk te maken. De systemen moeten kunnen samenwerken met technische bouwsystemen van verschillende soorten toestellen en fabrikanten.
  •  

Ons Gydz dashboard kan op een zeer gebruiksvriendelijke invulling kunnen geven aan deze eisen.

Meer weten?

Ontdek onze diensten

Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Neem contact op met
Cas

Ja, ik wil weten hoe wij als zorgorganisatie ons vastgoed kunnen verduurzamen!

Ik meld me aan voor het seminar:

Bedankt, we nemen spoedig contact op!

Oei, er ging iets mis!
Neem contact met ons op via
info@gydz.nl